Ako imate mačku – ove stvari nikako ne radite

Gotovo svaka osoba koja ima ljubimca svom ljubimcu želi najbolje. Ali, i oni koji svom psu ili mački žele samo dobro ponekad pogreše. Najčešće je to iz neznanja ili zbog nedostatka novca.

Izvor: Index.hr/ljubimci

Jedan od najpoznatijih američkih veterinara, Marti Beker, životinjama se bavi više od trideset godina i u svojoj karijeri se kako kaže mnogo puta susreo s problemima vlasnika koji su se našli u “slepoj ulici”.

Zbog toga je sastavio kratku listu jednostavnih i korisnih saveta za vlasnike mačaka. Evo što oni nikako ne bi trebalo da čine:

Dozvoljavati mački da se slobodno kreće

Iako mnogi ljudi misle da bi mačkama trebalo dati slobodu kretanja jer su to životinje prepune energije koju često ne mogu ispoljiti zatvorene u kući, dr Beker ne slaže se s njima. On vlasnike mačaka savetuje da rade suprotno, jer je ulica za mačke preopasna. Previše je puta video ranjene, pregažene i povređene mačke pa vlasnicima savetuje da potrebe za istraživanjem i kretanjem zadovolje uz pomoć penjalica (improviziranih ili kupljenih), igračaka i tunela.

Kažnjavati ili plašiti mačku

Najbrži način uništavanja veze s mačkom je udaranje mačke, plašenje, vikanje ili bilo kakav drugi negativan pristup. Vrlo je jednostavno – kaznom nećete izmeniti ponašanje mačke, osim što će ona pomisliti da ste neko užasno biće koje bi trebalo izbegavati. Zato, ako želite da uživate u prijateljskom odnosu s mačkom, najbolji način da usmerite njeno ponašanje je poslasticama/nagradama i pohvalom. Ovaj savet nije dobar samo zbog odnosa s ljubimcem nego i zbog njegovog zdravlja. Naime, mačke koje se boje nalaze se u stalnom stresu, a stres se i kod mačaka povezuje s bolešću.

Davati joj previše hrane

Svaki ljubimac obožava da prosi hranu, ali vlasnici na takve prohteve ne bi trebalo da nasedaju. Beker navodi kako on i njegove kolege neprestano gledaju jadne mačke koje zbog debljine pate od mačjeg artritisa ili su prisiljeni da ih uspavaju zbog dijabetesa s kojim vlasnici ne znaju da se nose. Ako se nalazite u sličnoj situaciji, potražite pomoć veterinara. Puno je stvari koje možete učiniti kako bi vaša mačka ponovno bila srećna i kako biste joj smanjili rizik od obolevanja.

Koristiti proizvode za druge životinje ili ljude na mačkama

Iako nam se mace često čine kao svemoguća bića s druge planete, one su veoma osetljive. Zbog toga je najbolje koristiti samo proizvode i hranu namenjene mačkama, a ako imate mačiće, dobro proučite sve što im dajete jer se potrebe odrasle mačke i male mačke razlikuju.

Odlaganje čišćenja mačjeg toaleta

Sigurni smo da znate da su mačke neverojatno čiste životinje, ali još smo sigurniji da vam je jasno da one svoj toalet, odnosno pesak, ne mogu čistiti same. Ne čistite li redovito pesak u koji mačka obavlja nuždu, povećavate mogućnost da će mačka prestati da tu obavlja nuždu. Ono što je još važnije, dnevnim čišćenjem peska i sami dobijate uvid u ono šta mačka radi, šta je normalno, a šta nije. Kako su one tako neverovatno tajnovite kad su u pitanju znakovi bolesti ili bolova, pomoću peska možete puno toga da zaključite o njihovom zdravlju. Nečišćenje peska ne samo da je opasno za vašu macu nego i za vas i vaše ukućane.