Zašto mačke toliko mrze vodu?

Mačje ponašanje zbunjuje ljude već hiljadama godina, od njihove percipirane arogancije do opsesije ulaska u kutije. Međutim, ono što je još čudnije je mačja reakcija na vodu. Zašto mačke toliko mrze vodu?

Ne boje se sve mačke vode, ali većina će je izbegavati koliko god je to moguće, a jedan od razloga može se pronaći u njihovom poreklu.

– Istorijski gledano, mačke su živele u suvim, pustinjskim okruženjima, što znači da nisu bile prilagođene plivanju ili provođenju vremena u vodi, a ta se osobina prenela na mnoge domaće mačke – rekla je za “Njuzvik” Ana Evers Klark, direktorka veterinarskih istraživanja i standarda u britanskoj dobrotvornoj organizaciji za kućne ljubimce “Blue Cross”.

Drugi razlog zbog kojeg se vaša mačka kloni kupanja je pitanje udobnosti i mačje urođene grabežljive prirode. Studije pokazuju da je prosečna temperatura mačaka između 37 i 39 stepeni Celzijusa, mnogo viša od ljudskog tela, što znači da imaju visoku toleranciju na toplotu i idealno bi bilo da im je toplo. Ta je toplina ključna za očuvanje energije između živahnih sesija lova ili igre.

Budući da njihovo krzno upija puno vode, natopljenost vodom može ih učiniti hladnim i “može predstavljati rizik za bezbednost jer ograničava fleksibilnost i mobilnost”, rekla je Pem Džonson-Benet, stručnjak iz “Ket Bihejvior Asosiejtsa”.

Voda može da ispere mačji miris

Mačke takođe mrze vodu jer njuhom shvataju svoju okolinu, a ako se pokvase, može se dogoditi da voda ukloni njihov lični miris. Studija, objavljena u časopisu “Applied Animal Behavior Science”, otkriva da mačke imaju osetljiviji nos od ljudi, pa čak i pasa. Njuh je glavni metod koji mačka koristi za analizu svoje okoline i ključna je za komunikaciju, lov i otkrivanje predatora, kao i mačji osećaj identiteta.

Studija čak ide toliko daleko da sugeriše da mačke imaju sposobnost da nanjuše lekove, bombe i medicinske mirise pa objašnjava da nos sisara ima tri različite vrste receptora mirisa, a veruje se da jedan od njih, VC1, kontroliše njihovu sposobnost razlikovanja mirisa. Ljudi imaju samo dve varijante ovog proteina, psi imaju devet, dok mačke imaju 30.

Mačku ne treba dresirati da ulazi u vodu

Voda sadrži hemikalije i otopljene supstance koje osetljivi mačji nos može da pokupi. Zato mačke mogu izbegavati vodu jer ne žele da budu kontaminirane bilo kakvim nepotrebnim mirisima. Slično, mačke provode puno vremena trljajući se o nameštaj i svoje ljude kako bi proširile miris, pa je razumljivo da nisu toliko željne da se on ispere.

Mačji strah od vode takođe se može oblikovati negativnim prošlim iskustvima s mokrim, “poput prskanja kao kazne ili traumatskih postupaka kupanja”, rekla je Džonson-Benet. Kako mačke ne razumeju kaznu, treniranje mačke poslasticama i nagrađivanje dobrog ponašanja puno je efikasnije i manje je verovatno da će oštetiti njihov odnos s vama.

Koliko god biste želeli da vodite svoju mačku na plivanje, osim ako ne izrazi interes za igranje u vodi, najbolje ju je pustiti da to i dalje izbegava. Pranje mačaka takođe nije potrebno, jer za razliku od pasa, većina vrsta ne mora da se kupa i to zapravo može da isuši njihovu kožu.

– Ako imate rasu koja zahteva kupanje, najlakši način za treniranje je da počnete kada su mačići. Ako je vašoj odrasloj mački potrebno kupanje, najbolje je potražiti profesionalca ili veterinarsku kliniku koja to radi – rekla je Džonson-Benet.