Rase mačaka koje se dobro slažu sa psima

Ako želite da udomite mačku, ali ste zabrinuti jer već imate psa, na pravom ste mestu. Ove prijateljske mačke vole pse isto koliko i vi!

Svi smo upoznati sa slikama mačaka i pasa koje se ne uklapaju u prethodnu rečenicu. Na slikama mačka ima zaobljena leđa i sikće prema psu, dok pas izgleda zbunjeno i ne razume zašto mačka besni. Ali verovatno ćete biti svedoci nečeg potpuno drugačijeg kada su ove rase mačaka u pitanju – delimično zato što se ponašaju kao psi. Vole da budu u blizini svojih ljudi, željne su da igraju igre poput hvatanja, a neke čak vole i vodu! 

Naravno, stvaranje dobrih odnosa između vaših kućnih ljubimaca počinje sporim procesom upoznavanja, ali generalno, ovo su rase mačaka koje se obično slažu sa psima. 

Američka kratkodlaka mačka

Lagana i umiljata, američka kratkodlaka je poznata po bratskoj (ili sestrinskoj) ljubavi prema psima. Ova pasmina se smatra vrlo društvenom, samouverenom i razigranom, a kada se u kući uspostave granice, vole da se igraju sa ukućanima, uključujući i porodičnog psa.  Američka kratkodlaka mačka će možda jednostavno nadživeti vašeg psa, jer može da živi 15 godina ili duže. 

Japanska Bobtail mačka

Nema greške u japanskom Bobtail-u, sa zaštitnim znakom pom-pom repa. Ove mačke sebe smatraju delom porodice i žele da se pridruže svim aktivnostima – bilo da se sklupčaju pored vas i vašeg šteneta na sofi, da vam pomažu da šaljete email ili da pozdravljaju društvo pred vratima. Možda ćete videti japanskog Bobtaila kako u kući uzima igračke pored svog psećeg ukućana, ili je možda pored činije za vodu, igra se i prska. Ova pasmina koja voli zabavu biće odlično društvo vašem psu.

Upoznavanju psa i mačke pristupite polako i dozirano (freepik.com)

Sibirska mačka

Ova pasmina mačaka koja potiče iz Rusije veoma je srdačna i neverovatno sigurna u odnosu na druge mačke i pse u kući i, u stvari, može završiti kao vođa svih kućnih ljubimaca! Možda im samopouzdanje daje njihova veličina – mogu da teže do 9 kilograma – ili luksuzni talasi. Kao „gradonačelnik“ mačjeg sveta, Sibirska mačka je prijatelj svima. Sibirci su retki van Evrope, pa se u Americi i na drugim kontinentima često ne zna za njih.

Maine Coon mačka

Bacite loptu za igru i vaš pas i Maine Coon mačka bi se mogli takmičiti da vide ko će prvi doći do nje. Ova mačka je poreklom iz Amerike, tačnije iz Mejna, i ima cenjenu čast da bude službena mačka države. Maine Coon su čvrsti i izgrađeni za aktivnosti, ali su i lagodni i dobro se slažu sa ostalim krznenim članovima porodice. Neki vlasnici kućnih ljubimaca pronalaze neverovatne sličnosti između Maine Coona i psa, jer ova pasmina obično voli da donosi i hoda na povodcu. Maine Coons vole vodu, dok je većina mačaka ne voli. 

Britanska kratkodlaka mačka

Nije samo opušteno držanje britanske kratkodlake mačke prikladno za psećeg prijatelja – to je i njihova građa. Njihovo teško, mišićavo telo znači da bi bili raspoloženi za fizičku igru sa vašim psom. Ništa ih mnogo ne muči, ali ne vole da budu nošene u rukama, mada to nije ni začuđujuće. Prvobitno su bili poznati po svojoj fizičkoj snazi i lovačkim sposobnostima, pa bi bilo ispod njihove časti da ih bilo ko nosi! 

Birmanska mačka

Ako ste zabrinuti da će vaše štene biti usamljeno dok ste na poslu, možda biste želeli da dodate Birmansku mačku u porodicu. S obzirom na njihov otmeni izgled i luksuzno krzno, možda ne biste mislili da bi bili savršeni prijatelji za vašeg psa, ali Birmanci vole pse. Tradicionalna igra„ mačka i miš postaje igra mačke i psa sa ovom rasom u vašoj kući. Birmani vole da jure, igraju se oznaka, pa čak i donose loptice, postajući najbolji drug za vašeg psa.

Ako mačku i psa nabavite dok su mladunci, veće su šanse da će se lepo slagati (freepik.com)

Norveška šumska mačka

Norveška šumska mačka relativno je nova pasmina. Potiče iz Norveške, gde joj je bio dom hiljadama godina. Možete je zabunom pomešati sa Maine Coon, jer su slični po veličini i izgledu. Norvežanin, međutim, ima bademaste oči i ravan profil. I njihove ličnosti su slične – obe ove rase su opuštene, prijateljske i prilagodljive. Norvežani se ipak još bolje prilagođavaju psu ako odrastu zajedno, pa bi udomljavanje psa u isto vreme bilo idealno. 

Abesinska mačka

Abisinci su znatiželjna pasmina i [oni] žele da komuniciraju sa svime i svima. Pas ne bi bio izuzetak. Oni nisu mačke koje će vam sedeti u krilu, pa vaš pas neće morati da se takmiči za to željeno mesto. Ipak, to ne znači da nisu zaljubljenici u ljude – upravo suprotno, zapravo. Abisinci su veoma orijentisani prema ljudima i žele da budu u vašoj blizini i znaju šta radite kako bi mogli da vam „pomognu“. Uvek su u pokretu i bili bi savršen pratilac za psa koji uspeva u mentalnim i fizičkim izazovima. 

Tokinška mačka

Tonkinške mačke dobijaju upečatljiv izgled iz burmanskog i sijamskog genetskog fonda. Kao i sijamci, i tokinške mačke su prilično glasne i čak mogu da se jave na vaše lajanje! Možda je to jedina pasmina mačaka koja se može takmičiti sa veštinama preuzimanja zlatnog retrivera. Ova pasmina mačaka je super društvena i aktivna i voli biti u blizini ljudi i pasa. Gadi im se da budu same ili zanemarene, pa bi pas definitivno bio dobar pratilac kada niste kod kuće. 

Ragdol mačka

Ragdol mačke se u mnogome ponašaju kao psi. Uzbuđeni su što će vas dočekati na vratima i poželeti vam dobrodošlicu kući, a zatim će vas pratiti svuda okolo. Čak će kampovati na vašem krevetu i grliti se s vama celu noć. Njihovo interesovanje za druge vrste nije ograničeno samo na ljude; i oni vole pse. Ragdol može da nauči da hoda na povodcu, pa čak može i da ide u zajedničku šetnju sa vašim psom.

Turska van mačka

Ako imate psa koji bi radije živeo u vodi nego na kopnu, turska van mačka bi mogla biti prijatelj vašeg mladunca u vodi. Ove mačke nose sportske kapute otporne na vodu, poput kašmira, zbog kojih je plivanje povetarac, a u rodnim regijama centralne i jugozapadne Azije nazvani su „mačke za plivanje“. Vole da budu u blizini i igraju se u vodi, a mogu da žive skladno sa psima u kući, čak i da igraju igre hvatanja i preuzimanja. 

Turska Angora

Prevarant sveta mačaka, ova rasa je smešna i čak voli da se šali sa psećom braćom i sestrama. Izuzetno društveni i ljubazni, turske angore sa zadovoljstvom dočekuju ostale krznene cimere, uključujući i pse. Pošteno upozorenje: Vaš pas možda nije vođa čopora kada je turska Angora u kući. Ove mačke imaju asertivnu prirodu i zapovedničko prisustvo što ih čini „alfa“ kućnim ljubimcem u domaćinstvu. 

Kako upoznati psa i mačku?

Da bi pomogli u izgradnji prijateljskog i dugotrajnog odnosa između vaših krznenih beba, preporučujemo vam lagan uvod. Za početak, najbolje je da novu mačku ili psa ograničite u zasebnu prostoriju sa svime što će mu biti potrebno, poput hrane, vode, posteljine i kutije za posip za mačku. Hranite i mačku i psa sa obe strane vrata. Ovo će pomoći svakom ljubimcu da pomiriše drugog i istovremeno oseti pozitivan osećaj nagrade (hrane).

Za nekoliko dana instalirajte vratanca ili otvorite vrata malo (i pričvrstite ih na mestu). Ovo će omogućiti životinjama da se gledaju dok jedu – ali ne i da se dodiruju. Tokom ovog uvodnog perioda, takođe svakom od njih poklonite stvari poput ćebadi i igračaka sa mirisima druge životinje. Na kraju, dozvolite vašoj mački da istraži teritoriju psa dok je pas napolju. Ova zamena životnog prostora i dalje omogućava vašoj mački i psu da međusobno istražuju mirise, a vaša mačka će imati mogućnost da započne istraživanje novog prostora bez ikakvih pretnji.