Agresivno ponašanje kod mačaka

Agresivno ponašanje kod mačaka je drugi najčešći problem ponašanja mačaka koji vide bihevioristi životinja. 

Iako se agresivno ponašanje kod mačaka često shvata manje ozbiljno od agresije pasa – možda zato što su mačke manje i ne jure ljude da ih ujedu – agresivne mačke mogu biti zastrašujuće. Imaju pet potencijalnih oružja (zube i sve četiri šape sa kandžama) u poređenju sa jedinim oružjem psa. Mačke mogu da ugrizu i nanesu teške rane, koje su bolne i lako mogu izazvati zaraze. Agresivne mačke mogu predstavljati stvarnu opasnost za porodicu i posetioce.

Šta je agresivno ponašanje kod mačaka?

Agresivno ponašanje kod mačaka je preteće ili štetno ponašanje usmereno prema ljudima, drugoj mački ili drugim životinjama. Praktično sve životinje pokazuju agresiju kada čuvaju svoju teritoriju, brane svoje potomstvo ili ako se štite kad su napadnute. 

Agresija se odnosi na širok spektar složenih ponašanja koja se javljaju iz različitih razloga pod različitim okolnostima. Agresivno ponašanje kod mačaka kućnih ljubimaca može varirati od šištanja i izbegavanja mete agresije do napada i brutalnih tuča.

Razumevanje govora tela mačaka

Razumevanje šta mačke poručuju govorom tela je od suštinskog značaja za vlasnike mačaka. Omogućava preciznije razumevanje mačke, njenih osećanja i motivacije za ono što rade. Takođe im pomaže da efikasnije reaguju na probleme u ponašanju, kao što je agresija.

Govor tela sastoji se od položaja tela mačaka, izraza lica i položaja i nošenja određenih delova tela, kao što su uši, rep, pa čak i brkovi. Govor tela mačaka je suptilniji od govora tela psa i ljudima može biti teže da ga protumače. Poznavanje osnovnih položaja i onoga što oni znače može pomoći vlasnicima mačaka da se efikasnije nose sa problemima i potpunije uživaju u društvu svoje mačke.

Pretnje i agresija mogu biti ili ofanzivne ili odbrambene. Agresivna mačka koja napada pokušava da izgleda veće i zastrašujuće, dok defanzivno agresivna mačka zauzima samozaštitni položaj i pokušava da izgleda manje. 

Slede tipični položaji koji prate agresivno ponašanje kod mačaka. Osnovno pravilo je da mačke koje pokazuju ove položaje ne dodirujete i ne pokušavate da umirite:

Ofanzivni položaji uključuju:

 • Ukočen, uspravan stav pravih nogu
 • Ukočene zadnje noge, sa podignutom zadnjicom i leđima nagnutim nadole prema glavi
 • Rep je ukočen i spušten ili spušten na zemlju
 • Direktan pogled
 • Uspravne uši, sa leđima blago zakrenutim napred
 • Sužene zenice
 • Direktno okrenut protivniku, moguće da se kreće ka njemu
 • Možda režanje ili zavijanje

Odbrambeni položaji uključuju:

 • Čučeći položaj
 • Uvučena glava
 • Uvučen rep, zakrivljen oko tela 
 • Oči širom otvorene sa delimično ili potpuno proširenim zenicama
 • Uši spljoštene u stranu ili unazad na glavi
 • Kod uznemirene mačke, brkovi mogu biti uvučeni. Kod uplašene mačke, brkovi bi mogli da se rašire kako bi procenili udaljenost od opasnosti
 • Okretanje bočno prema protivniku, a ne pravo
 • Šištanje ili pljuvanje otvorenih usta
 • Može da pruži brze udarce sa prednjim šapama
 • Kandže su isukane napolje

Otvorena agresija, bilo odbrambena ili ofanzivna, uključuje:

 • Udaranje šapama
 • Ujedanje 
 • Borba
 • Režanje
 • Grebanje
 • Priprema za sveobuhvatni napad okretanjem na stranu ili nazad i otkrivanjem svih oružja: zuba i kandži
 • U ovom položaju, vaša mačka može pokušati da zgrabi vašu ruku i prinese je ustima da je ugrize

Klasifikacija agresivnog ponašanja

Ako je vaša mačka u prošlosti bila agresivna ili sumnjate da bi mogla postati agresivna, odvojite vreme da procenite situacije koje su je uznemirile. Koga je napala? Kada i gde se to dogodilo? Šta se dešavalo pola sata pre incidenta? Utvrđivanje odgovora na ova pitanja može razjasniti okolnosti koje izazivaju agresivnu reakciju vaše mačke i pružiti uvid zašto se tako ponaša. 

Morate da razumete uzrok agresije vaše mačke kako biste mogli da joj pomognete.

Imajte na umu da brojna medicinska stanja mogu izazvati agresivno ponašanje kod mačaka, uključujući toksoplazmozu, hipertireozu, epilepsiju, apscese, artritis, bolesti zuba, besnilo, traumu i senzorni pad ili kognitivnu disfunkciju. Prvi korak u rešavanju problema agresije je kompletan veterinarski pregled kako bi se procenilo zdravstveno stanje životinje.

Agresivno ponašanje između mačaka

Najočigledniji i najlakše razumljiv tip agresije između mačaka javlja se između nekastriranih mužjaka. Kako mužjaci odrastu, često počinju da izazivaju jedni druge za pristup partnerima i teritoriji. Ovo je naročito primetno kod uličnih mačaka lutalica – ako se jedan mužjak ne udalji, moglo bi doći do ozbiljne tuče mačaka.

Agresija između kućnih mačaka je suptilnija i složenija od sukoba između dve ulične mačke na otvorenom. U stvari, može biti toliko suptilna da je vlasnici i ne primete. Agresija se može javiti između ženki ili između ženki i mužjaka. Može biti povezana sa fizičkom veličinom i aktivnošću (velike mačke često zastrašuju manje ili manje aktivne mačke), sa nedostatkom prijatnih društvenih iskustava sa drugim mačkama, sa slučajno naučenom asocijacijom između druge mačke i nečeg neprijatnog ili do jednostavnog sukoba ličnosti. 

Pogledajte naš članak agresija između mačaka u vašem domaćinstvu, za više informacija o ovom problemu.

Zastrašujuće ili odbrambeno agresivno ponašanje

Agresija usled straha može se javiti kada mačka primeti pretnju i ne može da pobegne. 

Što se mački opasnost čini strašnija, to će njena reakcija straha biti pojačana. Tipični položaji tela povezani sa odbrambenom agresijom su kombinacija odbrambenih signala (kao što su čučanje, spljoštenje ušiju, podvlačenje repa, naginjanje ili okretanje na stranu i širenje zenica) i agresivnih signala (kao što su šištanje i pljuvanje, piloerekcija, režanje, udaranje, ujedanje i grebanje). Agresivni signali će se naročito pojaviti ako mačka ne može da pobegne od stvari koje se plaši. Često je najbolji način da se nosite sa uplašenom agresivnom mačkom da je jednostavno izbegavate dok se ne smiri.

Teritorijalno agresivno ponašanje

Životinje mnogih vrsta nastoje da proteraju druge pojedince sa svoje teritorije, a mačke nisu izuzetak. I mužjaci i ženke su teritorijalni, ali mužjaci mogu braniti veće teritorije od ženki. 

Teritorijalna agresija mačaka je obično direktno upućena drugim mačkama, ali može biti usmerena i na pse i ljude. Mačka može pokazati teritorijalnu agresiju prema pojedinim članovima porodice i mačkama, dok druge toleriše. Mačke obeležavaju svoju teritoriju patroliranjem, trljanjem brade i prskanjem urina. Mogu da uhode, jure i upadaju u zasedu ciljanog uljeza dok pokazuju uvredljive položaje tela, uključujući šištanje, udaranje i režanje. 

Neke mačke imaju spor i postojan pristup u uhođenju, dok druge odmah i agresivno jure. Teritorija koju doživljava mačka može biti cela kuća ili njen deo, dvorište, blok ili komšiluk.

Neke od najčešćih situacija koje izazivaju teritorijalnost su:

 • Mače u domaćinstvu dostiže polnu zrelost
 • U porodicu i domaćinstvo se uvodi nova mačka
 • Velike promene s u mačjoj porodici ili okruženju (na primer, preseljenje ili neko useljenje)
 • Mačke lutalice ili mačke iz komšiluka ulaze na teritoriju mačke

Agresivno ponašanje u igri

Gruba igra je uobičajena i prirodna među mačićima i mačkama mlađim od dve godine. Međutim, kada je takva igra usmerena na ljude ili postane preterano razularena, može izazvati povrede ili oštetiti kućne predmete. 

Agresija u igri je najčešća vrsta agresivnog ponašanja koje mačke usmeravaju prema svojim vlasnicima. Uključuje tipična predatorska ponašanja i ponašanja u igri, uključujući uhođenje, jurenje, napad, trčanje, zasedu, skakanje, udaranje, hvatanje, tuču i grizenje. 

Veruje se da kroz igru mlade mačke uče da spreče ugrize i grebanje. Stepen do kojeg pojedinačne mačke nauče da kontrolišu grubu igru varira, a one koje su bile siročad ili rano odbijene možda nikada ne nauče da ublaže ponašanje u igri. 

Preusmereno agresivno ponašanje kod mačaka

Preusmerena agresija je verovatno najopasnija vrsta mačje agresije jer su ugrizi nesputani, a napadi mogu biti zastrašujući i štetni. Nažalost, to je takođe vrlo česta vrsta mačje agresije. 

Preusmerena agresija se javlja kada je mačka agresivno uzbuđena i uznemirena od strane životinje ili osobe do koje ne može doći (jer između njih, na primjer, postoji prozor). U nemogućnosti da dođe do okidača svoje uznemirenosti, mačka se okreće i napada nekoga — osobu, psa ili mačku — ko je u blizini ili prilazi. 

Može postojati značajno kašnjenje između početnog uzbuđenja i preusmerene agresije, čak i satima. Zbog toga vlasnici mačaka ponekad opisuju ovu vrstu agresije kao ničim izazvanu, jer često nisu svesni da je postojao okidač.

Preusmereni napad se dešava samo ako se priđe uznemirenoj mački ili je neko u blizini. Mačka neće tražiti nekoga da napadne! To nije zlonamerna ili čak namerna vrsta agresije. To je skoro kao refleks, koji se radi automatski bez razmišljanja. Zbog toga nikada nije dobra ideja prekinuti mačju borbu ili prići uznemirenoj mački koja pokazuje odbrambeni ili ofanzivni agresivni položaj.

Neki uobičajeni pokretači preusmerene agresije su:

 • Gledanje druge mačke kroz vrata ili prozor
 • Posmatranje ili uhođenje ptica, veverica ili drugih životinja 
 • Mačka oseti miris druge mačke na članu porodice ili posetiocu
 • Ulazak u kuću nakon izlaska napolje ako mačka obično živi samo u zatvorenom prostoru
 • Mačka čuje visoke tonove
 • Mačka je uplašena ili uznemirena od strane psa
 • Neka osoba interveniše u borbi mačaka

Agresivno ponašanje tokom maženja

Neke mačke uživaju da ih maze, drže, nose, pa čak i grle. Neke samo tolerišu ove aktivnosti sa svojim vlasnicima, ili vole da ih se mazi, ali ne i da ih nose. A nekolicina uopšte ne voli da ih se mazi. Agresija izazvana maženjem nastaje kada mačka iznenada oseti iritaciju dok je mazite, lagano ujede osobu koja ga mazi, a zatim skoči i pobegne. 

Ova vrsta agresije nije dobro shvaćena, ali bihevioristi smatraju da fizički kontakt, poput milovanja, može brzo postati neprijatan ako se ponavlja iznova i iznova. Ponavljajući kontakt može izazvati uzbuđenje, bol, pa čak i statički elektricitet u krznu mačke.

Zamislite da vam neko trlja leđa, ali, umesto da vam pomera ruku po leđima, trlja samo na jednom mestu, iznova i iznova. To bi brzo moglo postati neprijatno. Vaša mačka bi mogla da se oseća isto: ono što je počelo kao prijatnost sada je iritantno i želi da prestanete. Ova vrsta agresije je češća kod mužjaka nego kod ženki. Kada vam mačka da znak da prestanete da mazite, poslušajte je.

Uz pažljivo posmatranje komunikacionih signala vaše mačke, obično ćete videti znakove upozorenja, kao što su:

 • Brzo okretanje glave prema ruci osobe
 • Trzanje ili okretanje repa
 • Ravne uši ili rotiranje napred nazad
 • Nemir
 • Proširivanje zenica

Agresivno ponašanje kod mačaka uzrokovano bolom

Ovaj vid agresija pokreće bol ili frustracija, a može biti usmeren na ljude, životinje i predmete. 

Svaka životinja – uključujući ljude – može da napadne kada je boli. Dakle, čak i dobro socijalizovana, normalno poslušna mačka može da napadne kada je povređena, kada neko pokuša da dodirne bolan deo tela ili kada je u bolovima. Mačke sa problemima agresije uvek treba pregledati zbog zdravstvenih problema, posebno bolnih bolesti kao što su artritis, zubni bol i apscesi zbog tuče. 

Kazna nije samo neefikasna za promenu ponašanja mačke, već može izazvati i agresiju izazvanu bolom i pogoršati druge vrste agresije, poput straha i teritorijalne agresije. Položaji tela će obično biti odbrambeni.

Materinsko agresivno ponašanje

Sve majke imaju instinkte da zaštite svoje potomstvo od potencijalne opasnosti. Agresija majke se može javiti kada se majci mački (zvanoj kraljica) sa mačićima približe ljudi ili druge životinje koje ona doživljava kao pretnju. Češće je usmerena i na druge mačke, ali može biti usmerena i na ljude. Kraljice mogu biti prilično agresivne kada brane svoje mlade, posebno u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Iz tog razloga, dobra je ideja izbegavati rukovanje mačićima tokom prvih nekoliko dana njihovog života.

Idiopatska agresija

Klasifikacija idiopatske agresije uključuje bilo koju vrstu agresije čiji se uzrok ne može utvrditi ili objasniti kroz istoriju ponašanja ili medicinski pregled. Mačke sa ovom vrstom agresije mogu napasti svoje vlasnike. Oni mogu da grizu više puta i ostaju u uzbuđenom stanju dugo vremena. 

Preusmerena agresija se mora pažljivo razmotriti i isključiti kao mogući uzrok pre nego što se postavi dijagnoza idiopatske agresije. Ove mačke su opasne, a vlasnici takvih mačaka treba pažljivo da procene kvalitet njihovog života, kao i bezbednost onih oko njih.

Predatorska agresija

Mačke su predatori, a predatorsko ponašanje je za njih potpuno prirodno. Mnogi stručnjaci ne klasifikuju grabežljivost kao agresiju jer je njena svrha dobijanje hrane – za razliku od drugih vrsta agresije, koje su odgovor na sukob. 

Mačke su odlični lovci. One koriste svoj akutni vid i osetljivost na zvukove visokog tona da lociraju svoj plen. Love insekte, gmizavce, glodare, mlade zečeve i ptice. Kada mačka otkrije potencijalni plen, njena predatorska sekvenca ponašanja počinje tihim uhođenjem, posmatranjem i čekanjem savršenog trenutka za napad (njegov zadnji deo može da se klati sa jedne strane na drugu, a rep može da se trza). Onda će konačno pojuriti prema plenu i udariti ga prednjim šapama. Ako bude uspešan, isporučiće ubijajući ugriz koji koriste sve vrste mačaka – ugrišće plen na zadnjem delu vrata da bi presekao kičmenu moždinu. 

Ako vaša mačka voli da gleda kroz prozore, možda ste je videli kako se usredsredila, trzala krajem repa i pomerala usta da bi proizvela čudan zvuk brbljanja. Kada mačke to rade, to je zato što su otkrile plen koji bi želele da ulove.

Uvek rešavajte agresivno ponašanje kod mačaka uz pomoć veterinara

Medicinski pregled je od suštinskog značaja za sve agresivne mačke. Neke mačke se ponašaju agresivno zbog zdravstvenog stanja ili komplikacija. Pored akutnih bolnih stanja, mačke sa ortopedskim problemima, abnormalnostima štitaste žlezde, disfunkcijom nadbubrežne žlezde, kognitivnom disfunkcijom, neurološkim poremećajima i senzornim deficitima mogu pokazati povećanu razdražljivost i agresivnost. 

Starije mačke mogu patiti od konfuzije i nesigurnosti, što bi moglo da podstakne agresivno ponašanje. Određeni lekovi mogu promeniti raspoloženje i uticati na podložnost vaše mačke agresiji. Čak je i dijeta implicirana kao potencijalni faktor koji doprinosi. 

Ako se otkrije medicinski problem, ključno je da blisko sarađujete sa svojim veterinarom kako biste vašoj mački pružili najbolju šansu za poboljšanje.

)