Trovanje divljih životinja- problem za lovstvo Srbije

Iako mnogi za veliku smrtnost životinja okrivljuju lov, i to naglašavamo LOV, a ne ilegalni lov (lovokrađu ili krivolov), to svakako nije istina. Pored nestanka staništa, elektrokolizije, svakako najveći uzrok smrtnosti jeste TROVANJE.


Potrebe čoveka za hranom su ogromne, a upotreba hemije nekontrolisana, ali namerno trovanje životinja je svakako nešto za šta nikako ne smemo imati razumevanja. Svedoci smo da je to, nažalost, itekako česta pojava. Trovanje otrovnim mamcima, najčešće mesom premazanim furadanom, je „omiljeni“ način trovanja. Furadan (karbofuran) je sredstvo koje je zabranjeno za upotrebu, to je neselektivni otrov, koji i u izuzetno malim količinama ima letalne posledice po kozumenta. Najčešće od trovanja stradaju zaštićene vrste ptica grabljivica, ali neretko su tu i šakali, lisice, vukovi, srndaći, fazani i ostale vrste divljači. A pored divljači od trovanja često uginu i lovački psi. O tome kako trovanje može imate negativne posledice na lovstvo, smatramo da ne treba ni raspravljati.


Sve ovo bi trebalo da bude dovoljan razlog da sprečimo trovanje i zabranimo ilegalnu prodaju furadana tako što ćemo prijaviti i prodavce i kupce ovog otrova.
*Lovački savez Srbije je u svojoj Strategiji razvoja 2021-2025 kao jedan od ciljeva predložio i formiranje specijalne jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala.